ОБИЉЕЖЕНИ ДАН ШКОЛЕ И ШКОЛСКА СЛАВА

Основна школа „Соколац“, 27. јануара је у Духовном центру „Романијска Лазарица“ обиљежила Дан и крсну славу школе – Светог Саву. Дан посвећен највећем српском просветитељу и првом српском архиепископу обиљежен је пригодним програмом који су извели чланови драмско-рецитаторске и музичке секције, под вођством наставника: Јадранке Јанковић и Ђорђа Рајића, као и чланови Дјечијег ансамбла КУД-а „Романијска Луча“.

Директор школе, Дивна Јанковић нагласила је да је Савиндан посебан дан за све просвјетне раднике и ученике, дан када се окрећу лику и дјелу највећег просветитеља, који је читав живот посветио образовању и описмењавању српског народа.

Свети Сава је проповиједао само добро: љубав, слогу, скромност, значај вјере и образовања, поштовање различитости – постулате на којима се и данас образују младе генерације. Треба да чувамо од заборава све што је Свети Сава стварао и да вриједности које је проповиједао преносимо на младе људе како дјела овог првог учитеља и просветитеља не би пала у заборав.

Skolska_slava_2016_1а
Свештеник Златко Богдановић је у свом обраћању честитао дјеци славу, пожелио им да много година у добру и напредовању прослављају Светог Саву, и да с љубављу и поштовањем прате пут Светосавља.

Свети Сава је у току свог живота дјеловао у многим правцима, нештидимице давао и залагао себе, како за свој род, тако и за све људе добре воље. Као велики духовник своју духовну снагу је оставио и покољењима послије себе, па и ми данас том духовном снагом живимо, јачамо у вјери и Православљу.

Skolska_slava_2016_2

Светосавска академија била је прилика да се додијеле награде за најбоље литарарне и ликовне радове. У предворју школе организована је изложба ликовних радова. Прву награду за најбољи ликовни рад освојила је Мирјана Маријановић, другу Анастасија Цвијетић, а трећу Павле Томчић. Жири за литерарне радове одлучио је да трећу награду додијели Катарини Реновица, друга награда отишла је у руке Петру Зорановићу, док је прву награду освојила ученица осмог разреда Андреа Марковић.

Било је више понуђених тема и све су односиле на велики празник, школску славу –Савиндан. Оно што ме је инспирисало да пишем јесте молитва, а управо то и јесте мој рад. Састоји се од жеља и захтјева, које упућујем Светом Сави – казала је Андреа.

Skolska_slava_2016_3

Након Светосавске академије, у просторијама Основне школе „Соколац“ обављен је чин ломљења славског колача. Поред запослених радника, начелника општине Соколац Милована Бјелице и других званица, славској свечаности присуствовали су и пензионисани просвјетари, што је доказ да нису заборављени.

Четрдесет година сам провео радећи у школи, а прије осам година изашао сам у пензију. Могу да кажем да сам имао успјешан рад, јер сам радио са дјецом. Често сањам да идем на посао и недостају ми ти дани. Али, дан школске славе је лијепа прилика да се окупимо, дружимо и прославимо највећи школски празник, и ми стари и нови радници. Овај дан се треба обиљежавати, јер тако дјеца уче о просветитељу Светом Сави и шире своје знање – поручио је учитељ у пензији Ратко Бјековић.

За успјешну сарадњу и допринос развоју школе на свечаној Академији директор Дивна Јанковић уручила је признања Миловану Бјелици, начелнику општине Соколац; Српској православној црквеној општини Соколац, КУД-у „Романијска луча“ и једном броју привредника. У име награђених захвалио се начелник општине Соколац и том приликом истакао да је признање примио са задовољством и поносом и да је ова награда обавеза да и даље часно и поштено служи своме народу и својој локалној заједници, а посебно младим суграђанима.

Skolska_slava_2016_4

Ј. Маринковић, Ј. Ћајић  Opstina Sokolac


ФОТО ГАЛЕРИЈА: 

FB_logo_rounded  google+_logo_rounded

[Best_Wordpress_Gallery id=“95″ gal_title=“Св. Сава 2016″]

 

Слично: