КАМПАЊА „СПРИЈЕЧИМО ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ“ 2019

У оквиру кампање „Спријечимо вршњачко насиље“, коју проводи МУП Републике Српске, у сриједу, 2. октобра 2019. године, полицијски службеници наше станице одржали предавање у ОШ „Соколац“ ученицима деветих разреда.

Према ријечима полицајаца вршњачко насиље се дијели на физичко и вербално насиље, с тим да физичко подразумијева, у најбољем случају, гуркање, штипање, а у горем случају наношење тежих тјелесних повреда које могу проузроковати чак и смрт. Вербално насиље подразумијева вријеђање због физичког изгледа неког лица, финансијске ситуације или због националности.

Полицијски службеници су се потрудили да ученицима са разумљивог аспекта укажу на проблеме са којима могу да се сусретну па су им причали о директном и индиректном насиљу:

Нема дјетета које није учествовало у вршњачком насиљу – истакли су полицајци, нагласивши да поједини ученици желе да стекну популарност и страхопоштовање па се на погрешан начин опходе према другима. Подвукли су и то да особа са напуњених четрнаест година одговара пред законом. Према њиховим ријечима кршењем закона сносе се одговарајуће посљедице и прописане су казне за малољетнике, међу којима може бити и малољетнички затвор.

Припадници МУП-а су скренули пажњу и на опасности које носи интернет упозоравајући да се највише насиља догађа путем интернет апликација као што су: Фејсбук, Инстаграм и Вибер и да је закон јасно регулисан према тој врсти насиља. Оно што је најбитније јесте то да је сваки вид насиља неопходно пријавити. Такође су истакли да у нашој школи имају све мање интервенција, што је за сваку похвалу.

Ове године је било много мање инцидената и ми бисмо вољели да што мање долазимо у школу поводом тога.

На крају предавања оставили су могућност ученицима и наставницима да постављају питања и да изнесу своја искуства, што се и десило, тако да је ова расправа оставила дубок одјек међу ученицима.

 

Слично: