Захвалница ОШ „Соколац“ од ОШ „Петар Кочић“ Бродац

Основна школа „Петар Кочић“ из Бродца је у јуну 2016. године прославила 130 година постојања пригодним културно-умјетничким програмом. Једна од званица на манифестацији била је и Основна школа „Соколац“, којој је том приликом уручена ЗАХВАЛНИЦА за „изузетан допринос у побољшању услова рада школе“. Школа је материјално страдала у поплавама 2015. године, а наша школа је узела учешће у реновирању и санацији штете. Представник ОШ „Соколац“ на свечаној прослави била је директор, Дивна Јанковић, којој је захвалница уручена.

Zahvalnica_Brodac

Основна школа “Петар Кочић” у семберском селу Бродац је међу најстаријим основним школама у тој регији.

Село Бродац, као некадашњи економски центар Семберије, саградило је за тадашње услове модеран школски објекат и православну цркву крајем 80 – тих година 19. вијека, на мјесту гдје је 1806. године Кнез Иво од Семберије откупио робље од Турака. Богата историја овог краја наставља се успјесима ученика ове школе који су генерацијама међу најобразованијим Семберцима.

Прва основна школа у селу Бродац основана је, према незваничним изворима 1834. године и била је прва у Семберији. Међутим, писани документи датирају почетке формалног образовања у Бродцу за школску 1885/86. годину, под називом Народна основна школа.

У овој школи су међу учитељима били и револуционар Митар Трифуновић Учо и књижевник Душан Баранин.

Од II свјетског рата школа носи име Петра Кочића, а церемонији постављања бисте у школском дворишту, присутвовала је и Кочићева кћерка, о чему свједочи љетопис школе .

Brodac_3

Основну школу Петар Кочић у Бродцу данас похађа 420 ученика са четири подручна одјељења у селима Медјаши, Балатун, Остојићево и Велино село.


Слично: