Обиљежена Школска слава

И ове године свечано је обиљежен један од најзначајнијих дана и празника у српском роду свуда у свијету гдје живе Срби. Тако је било и код нас. С дубоком оданошћу и захвалношћу прославили смо дан првог српског архиепископа – Светога Саве и Дан школе. Ученици наше школе са својим наставницима су припремили  свечану Светосавску академију  а програм су пред публиком приказали 25. 1. 2019. године у Парохијском дому у Сокоцу.

Академија је почела химном Светом Сави, коју је заједно са хором ученика ОШ „Соколац“ пјевала и публика. Након тога водитељи су испричали историјат о томе зашто прослављамо Светог Саву. Бесједом нам се обратио отац Златко Богдановић и подсјетио нас ко је био Свети Сава и како то ми данас треба да ходамо путем који нам је утабао.

Такође, скупу се обратила и директорица ОШ ,,Соколац“ Дивна Јанковић и пренијела присутним шта и како се радило у нашој школи између два Савиндана.

Сваке године припремамо пригодан програм, кроз који настојимо да срцем и душом укажемо на значај Светог Саве. Ово је уједно прилика да подсјетимо шта се промијенило у нашој школи између двије славе. Можемо се похвалити да су, у оквиру пројекта „Зелени економски развој“, који се односи на побољшање енергетске ефикасности, ове године побољшани услови у школи. Остала је још једна фаза пројекта, након које вјерујемо да ће бити олакшан и будућим генерацијама које долазе.

Послије рецитације о Светом Сави услиједила је додјела награда за литерарне и ликовне радове на тему Свети Сава. Прво мјесто у обје конкуренције освојила је Милица Боровчанин, ученица VIII-4 разреда.

Није било тешко пронаћи инспирацију за овакав задатак. Написати неколико редова или насликати неколико стаза, које се рађају за Светим Савом било је задовољство.

Затим су ученици драмске секције ОШ ,,Соколац“ извели  представу „Монашење Растка Немањића“ након чега су услиједиле рецитације и пјесма школског хора о Светом Сави. Крај академије уљепшали су својом игром  чланови КУД-а ,,Романијска луча“ и оркестар.

На крају свечане Академије, водитељи су се захвалили присутнима на доласку и свима честитали славу – Светог Саву.

 

 Теодора Ђерић VI3, Лингвистичка секцијаhttps://www.facebook.com/pg/ossokolac/photos/?tab=album&album_id=2269941893239409

Слично: