Поклоничко путовање у манастир Острог

Ostrog - FEATURED

[dropcap]Т[/dropcap]ехнолошка култура нашега времена, која нас поробљава својим правилима по којим играмо, примијетили ми то или не, не оставља баш превише времена да се бавимо собом и духовним свијетом у нама и око нас. Вријеме чије се вриједности мјере, између осталог, и брзином интернета којом журе наша дјеца за најновијим информацијама, одвлачи пажњу од оног суштинског у човјеку, па неријетко остајемо на површини и знања и незнања.

Да није баш све тако површно и млако својим личним подвигом показали су ученици два девета разреда Основне школе „Соколац“, IX-4 и IX-5 који су се запутили у манастир Острог, у једну од највећих православних светиња, као и у обилазак светиња по Херцеговини. Организатор овог путовања је вјероучитељ Томислав Пајевић, а путовању су се прикључили и наставници: Олга Боровчанин, Јадранка Јанковић, Ђорђе Рајић, Дијана Човић, Богдана Вучковић и Данијела Симић.

Ostrog - HEADER4

У суботу 14. марта, након молитве у цркви Светог пророка Илије у Сокоцу, ђаци су кренули пут Херцеговине. Тог дана су у Требињу посјетили Херцеговачку Грачаницу гдје су сазнали нешто о историји овог манастира, али и освјежили своје знање о великом српском пјеснику Јовану Дучићу. Послије тога су обишли и требињски Саборни храм чијом су љепотом били задивљени. Након послијеподневне шетње Требињем наставили су путовање ка Острогу гдје су стигли у вечерњим сатима. Преспавали су у конаку Доњег манастира. У недјељу ујутру дјеца су устала још прије пет часова и била спремна за пјешачење до Горњег манастира да би стигла на Литургију која је почињала у шест сати. Није их уплашило прохладно јутро, нити их је поколебало стајање на вјетру изван простора цркве. Заиста је било величанствено видјети ове младе људе који побожно стоје на молитви.

Ostrog - HEADER1

Након што су се причестили и поклонили Светитељу отишли су до цркве Светог Станка, гдје су доживјели још једну велику духовну радост. Наиме, један од њих, Никола Пејовић, примио је Свету тајну Крштења. Лице новокрштеног Николе је посебно свједочило ту радост. Око поднева је услиједио повратак у Херцеговину и одлазак у манастир Тврдош у којем су пажљиви ђаци саслушали још једану причу из историје, али не само из историје цркве, већ и причу о производњи манастирског вина. У предвечерњим сатима срећна и задовољна дјеца су кренула кући.

Ostrog - HEADER3

Да није довоњно само просвећивање практичним сазнањима која воде побољшању друштвеног устројства, нити то да се човјеков живот усклади искључиво са животом природе посвједочила су ова дјеца која су донијела благослов Светог Василија у своје куће и у своју школу. Својим понашањем и резултатима које постижу у школи подсјетили су нас на ријечи Светог владике Николаја Жичког:

Гле, сви ви желите васпитану децу, а мало их ко од вас васпитава, јер мало ко од вас разуме какав је дух потребан овоме времену. Овај нови дух мора се унети у васпитање, да би се свет освежио и зло било потиснуто. Овај нови дух мора се уселити и у куће и у школе, и протерати све нечисте духове, којима се омладина у наше техничко време запаја.

Нека ове ријечи буду на опомену и нама који их васпитавамо.

Ostrog - HEADER2

Велику захвалност за несебичну помоћ у организацији путовања дугујемо Црквеној општини СОКОЛАЦ и организацији World Vision.

Јадранка Јанковић


ФОТО ГАЛЕРИЈА

[Best_Wordpress_Gallery id=“40″ gal_title=“Острог март 2015 – 1″]

[Best_Wordpress_Gallery id=“41″ gal_title=“Острог март 2015 – 2″]

Слично: