Обиљежена крсна слава и Дан Основне школе „Соколац“

Дан Основне школе „Соколац“, Свети Сава, обиљежен је традиционално Литургијом, Свечаном академијом и ломљењем славског колача, 27. јануара 2015. године.

Slava 2015 - 1

Литургија је служена у Храму Светог Пророка Илије у Сокоцу, гдје је присуствовао велики број ученика и радника Школе. На служби су ученици рецитовали пјесме о Св. Сави које су са њима спремили вјероучитељи Томислав Пајевић и Дражен Делић.

Slava 2015 - 4

Након Литургије, у Духовном центру „Романијске Лазарице“ одржана је Светосавска академија коју су припремили ученици Школе, чланови драмске, рецитаторске, ликовне и музичке секције. Наступио је и дјечији ансамбл КУД-а „Романијска луча“. У уводном дијелу присутнима су се обратили: директорица Основне школе „Соколац“, Дивна Јанковић и протојереј ставрофор, Борис Бандука.

Растко Немањић је у нашој историји једна од најистакнутијих личности, чији је углед и значај непролазан. У школама се слави као школска слава, па је светосавска прослава највећи и најљепши школски празник. Ово је прилика да вриједности које је Свети Сава проповиједао чувамо од заборава и преносимо на младе људе. Те вриједности су слога међу људима, вјера и образовање, поштивање различитости међу људима, мудрост и скромност. Управо овим вриједностима учимо и наше ђаке, са циљем да постану вриједни, образовани и поштени људи. Овај дан славимо зато што треба да наставимо тамо гдје је Свети Сава стао, да учимо, сазнајемо и стварамо нов, примјеренији и сигурнији свијет.

Школа има дугу традицију и увијек је биљежила изузетне резултате на свим пољима. Ове школске године школу похађају 922 ученика распоређена у 41 одјељење, укључујући и четири одјељења у подручним школама Кнежина и Равна Романија. Ученици својим вриједним радом, учењем и трудом постижу успјехе у наставним и ваннаставним активностима. Наш колектив, који броји 92 радника веома је квалитетан и стручан те подмлађен новим кадром. Колеге улажу максималан труд да васпитно-образовни процес одржимо на високом нивоу, и захваљујући одличној свакодневној сарадњи са нашом администрацијом, родитељима и другим институцијама постижемо одличне резултате на свим пољима. Посао просветног радника је одговоран, тежак, али и лијеп јер су плодови нашег рада образовани, лијепо васпитани и вриједни млади људи. Да би се настава одвијала несметано и пратила савремене токове потребна су стална улагања у објекте и опремање школског простора. У реализацији наших активности велику помоћ и подршку добијамо од наше локалне заједнице, на чему посебно захваљујемо начелнику Миловану Бјелици, Борачкој организацији и привредницима који раде на подручју наше локалне заједнице,

истакла је директорица Школе, Дивна Јанковић.

Slava 2015 - 5

Протојереј ставрофор Борис Бандука рекао је да је данас најлакше обиљежити Дан Светога Саве, али га је најтеже разумјети.

Свети Сава је једна од највећих и најсвјетлијих личности у историји српског народа. Велики је по своме богоугодном животу, по своме раду, али и ономе што је народ осјећао у његовим дјелима. Ако заиста желимо да се приближимо Светом Сави и на прави начин упознамо његову личност и дјело, морамо прије свега схватити да се њему не приступа као према било којој другој нашој историјској личности. Приступ Светом Сави подразумјева посебно духовно расположење: побожност, црквеност а прије свега литургиојско-подвижнички живот. Свети Сава је схватио сву дубину те хришћанске истине, па се стога и старао да јачањем и уређењем црквено-просвјетног живота створи у народу чврсту основу за његово духовно уједињење без кога нема ни правога просвећења.

Свети Сава је први Србин који је својим животом, вјером и љубави према Богу и ближњима свједочио о вјечним вриједностима на земљи. Иако живи у свакој људској души, ипак је највише прослављен кроз цркву и школу гдје је добио свој прави значај. Зато свако од нас треба, а поготово наша дјечица, да сваку своју мисао, ријеч и дјело провјеравамо Светим Савом. Колико се само псовки чује за један дан, колико гријехова и дијела, све то разара наше Светосавље. Зато пазимо да не постанемо и не будемо једни од тих који разарају то што је вјечно у роду српском. Без светости нема просвјете.

Slava 2015 - 6

Светосавска академија била је прилика да се додијеле награде за побједнике конкурса за литерарне и ликовне радове. О животу Светог Саве и његовом утицају на развој просвјете и хришћанства писао је велики број ученика. Жири је одлучио је да трећу награду додијели Ђорђу Ковачевићу. Друга награда отишла је у руке Андреи Бркљи, док је прву награду освојила Данка Реновица. Ученици су и ликовним радовима дочарали живот и дјело овог великог просветитеља, а најбољи су награђени. Прву награду за најбољи ликовни рад освојио је Бане Биљић, другу Милош Радовић, а трећу Анастасија Цвијетић.

Slava 2015 - 2

Након Светосавске академије, у просторијама Основне школе „Соколац“, у присуству запослених, представника општине Соколац и свештеника соколачке парохије, обављен је обред ломљења славског колача.

Opstina Sokolac


ФОТО ГАЛЕРИЈА

« од 4 »
« од 32 »
« од 14 »

Слично: