Једнодневни излет у Пребиловце

Дана 19.10. 2018. године Основна школа „Соколац“ организовала је једнодневни излет – историјски час (за ученике шестих и седмих разреда, као и ученике секција) посјету једном од најпознатијих мјеста страдања српског становништва – Пребиловцима.

У јутарњим часовима (око 7:30) група ученика (њих 141) у пратњи шест наставника кренула је ка југу Републике Српске. Вожња ка Требињу је протекла у најбољем реду уз више краћих пауза. Пут се одвијао преко Сарајева, Јабланице и Мостара.

Прво смо посјетили манастир Житомислић, посвећен Благовjештењу Пресвете Богородице из XV вијека, који је смјештен у истоименом селу Житомислић код Мостара у Херцеговини.

Након посјете овог лијепог манастира кренули смо према селу Пребиловци, надомак Чапљине, гдје смо посјетили храм Васкрсења Христовог и поклонили се моштима Пребиловачких новомученика, што изазива посебне емоције. На историјском часу саслушали смо тужну причу и сазнали многе чињенице које су надопуниле наше знање стечено на часовима историје. Између осталог, сазнали смо да је у овом селу прије Другог свјетског рата живјело преко 1000 становника српске националности и да су то били побожни и радни људи који никоме нису никакво зло учинили. Стравични злочин се десио 1941. године, када је од усташке руке пострадао велики број Срба, што је најтужније, много жена, дјеце и стараца, не само из овога села већ и из многих околних. Пребиловци су са мало становника наставили да живе и након рата, све до новог страдања које се десило у посљедњем, у офанзиви „Чагаљ“, у јуну 1992. године. Храм Христовог Васкрсења у Пребиловцима освећен је 8. августа 2015. године и у њему се налазе мошти свих оних који су извађени из јама широм Херцеговине. Посјетом Храму и ми смо одали пошту свим невино пострадалим.

 Послије посјете Пребиловцима кренули смо према Требињу, гдје смо имали један сат за ужи обилазак града, који нас је одушевио својом љепотом.

Повратак из Требиња био је у 17 часова. Уз више успутних пауза, у Соколац смо стигли око 23 часа.

Ово путовање је на ученике оставило дубок траг, прво због веома значајних историјских чињеница које смо сазнали на мјесту гдје су се оне и одигравале, а онда и због свих нових утисака које смо понијели и са других мјеста које раније нисмо посјетили.

_____________

Јана Кусмук, Катарина Цвијетић (Лингвистичка секција)


https://www.facebook.com/pg/ossokolac/photos/?tab=album&album_id=2209830922583840

Слично: