ВАЖНЕ ИНСТРУКЦИЈЕ: ученици, наставници, родитељи

Инструктивна настава за ученике основне школе данас је почела да се емитује на редовном програму РТРС-а. Овим путем напомињемо ученике, родитеље и просвјетне раднике да прекид наставе не смије да се схвата као распуст и вријеме за одмор од школе. Градиво које се овим путем обрађује, у наредном периоду ће у настави бити утврђивано и представљати основ за оцјењивање и извођење општег успјеха на крају школске године. Уколико се наставни садржаји у овом периоду занемаре, такав однос ће имати велики утицај на општи успјех ученика, а на крају ћемо имати и обавезу да овај период обуставе наставе надокнадимо у наредним мјесецима.

Како бисмо овакву појаву ублажили и покушали избјећи, Основна школа „Соколац“ на основу инструкција надлежних институција и законских овлаштења доноси сљедеће мјере:

    • Све разредне старјешине су обавезне да контактирају родитеље својих одјељенских заједница и дају им смјернице на који начин ученици могу контактирати наставнике. Препоручујемо да сваки разредни направи групу на некој од друштвених мрежа са родитељима.

 

    • Настваници су дужни да прате инструктивну наставу, евидентирају пређено градиво, упореде са својим наставним планом и програмом и у складу са пређеним садржајима понуде ученицима додатне смјернице, садржаје, задатке, тестове и сл. које ће ученицима виших разреда бити доступне на форуму школе, а ученицима нижих на некој од алтернативних платформи.

 

    • Напомињемо ученике виших разреда (6-9) да се уз помоћ родитеља региструју на школски форум: https://www.forum.ossokolac.edu.ba/?foro=signup на ком ће бити доступни сви наставни садржаји. Такође, на форуму су могући сви облици комуникације и размјене садржаја и докумената. На тај начин комуникација телефоном и друштвеним мрежама, која је у сваком случају непримјерена настави, није потребна. НАПОМЕНА: Приликом регистрације на форум школе обавезна је регистрација пуним именом и презименом. Надимци и псеудоними неће бити одобрени.

 

    • Ученици нижих разреда и њихови родитељи ће са својим учитељима одабрати неки алтернативни начин комуникације. Препоручујемо вибер групе или мејл. Такође, и ученицима нижих разреда школски форум стоји на располагању уколико родитељи и наставници процијене да је таква платформа примјењива на узраст њиховог одјељења.

 

С обзиром да је вријеме емитовања на Јавном сервису Републике Српске ограничено и недовољно за усвајање свих наставних садржаја, наставници ОШ Соколац ће такође, у складу са својим процјенама, ученицима понудити и додатне садржаје на форуму школе. Могуће је постављати садржаје у виду лекција, предавања, вјежби, задатака, на које ученици могу директно одговарати и слати повратне информације.

Сви наставници, ученици и родитељи којима су неопходне инструкције у овом смислу могу да се јаве управи школе у пријеподневним сатима на број 057 448 573 , или на мејл адресе: direktor@ossokolac.edu.ba и administrator@ossokolac.edu.ba током цијелог дана.

Уколико било ко од учесника буде имао потешкоће са регистрацијом на форум школе, довољно је на мејл administrator@ossokolac.edu.ba послати захтјев са сљедећим подацима: име и презиме, одјељење, важећа мејл адреса (без шифре!). На основу послатих података, регистрацију ће умјесто вас извршити администратор и доставити вам приступне податке.

Школа ће одјељењима и ученицима који буду најактивнији у реализацији наставе на даљину у наредном периоду обезбиједити одговарајуће награде.

Напомињемо да смо једна од ријетких школа у Републици Српској која посједује активне дигиталне сервисе и да смо међу најспремнијим школама за реализацију наставе на даљину. У том смислу апелујемо на ученике, родитеље и наставнике да се ове смјернице користе како бисмо текућу школску годину што успјешније привели крају, а на извјестан начин били и примјер образовном систему у Републици Српској.


Управа школе

Слично: