Сарадња Лингвистичке секције са локалним медијима

Циљеви и задаци Лингвистичке секције јесу оспособљавање ученика за самостално, јасно, прецизно причање, препричавање, анализу, коришћење одговарајућих облика речи, схватање њиховог значења и уочавање разлика – уопште правилног и јасног изражавања у свим приликама.

Лингвистичка секција ОШ „ Соколац“ броји двадесет чланова и ради у двије групе – уторком и четвртком, има добру сарадњу и са другим секцијама, које раде у школи, али и са локалним медијима. Секцију води наставница Јадранка Јанковић.

Једном од часова ове секције, 20. септембра, у кабинету српског језика, присуствовала је новинарка Ведрана Реновица, која је запослена у Инфо центру Соколац. Она је ученике подучавала неким основним корацима новинарства. Причала је нека њена искуства у прављењу радио-програма, припремању новина и објашњавала како се пише вијест и извјештај.

Према ријечима госпође Ведране у новинарству је најбитније то да се пише објективно и да се изаберу праве ријечи како би се на тај начин, што јасније, пренијела информација о неком догађају о којем читаоци или слушаоци желе да сазнају.

Многи од ученика су тог дана направили своје прве кораке у новинарству и написали своје прве извјештаје и вијести, обогативши своја сазнања из ове области, која могу да послуже у развијању језичке културе.


Теодора Ђерић VII3

Слично: