Обиљежена крсна слава

Свечаном академијом и ломљењем славског колача Основна школа „Соколац“ прославила је дан посвећен највећем српском просветитељу и првом српском архиепископу Светом Сави.
Ученици и наставници су богатим програмом у којем су учествовали чланови драмско-рецитаторске секције, хор, те дјечији ансамбл КУД-а „Романијска луча“ обиљежили школску славу и Дан школе.

У име братства Светог пророка Илије присутне је поздравио ђакон Милан Ђукић који је у Светосавској бесједи рекао да се најприје требамо захвалити Богу што Светог Саву и данас прослављамо као што смо га прослављали вијековима.

Размишљајући о данашњој бесједи, схватио сам да није лако говорити о једној личности, Божијем човјеку, мудрацу, учитељу, дипломати, државнику, писцу, пјеснику, и прије свега човјеку, Христовом човјеку, какав је био Свети Сава. Најумнији и најутицајнији људи су падали и падају на кољена пред светитељем, њему се молили и њему се моле, и од њега помоћ тражили и траже, од њега спаљеног, а не од других, живих и себи равних. Светитељ и просветитељ. Сава је највећи српски просветитељ јер је највећи српски светитељ. Свједоци смо да личност светитеља вијековима свијетли и друге просвећује духом и истином, препородивши себе и дјецу своју духовну. На здравој духовности Свети Сава је утемељио српску државу и српску цркву, школе и просвјету. Знао је да је човјек несавршено биће које треба да се усавршава. У свом просветитељском раду указао нам је на то да је овај наш земаљски живот кратак и да је дат човјеку да њиме стекне живот вјечни и бесмртни. Дивно је бити Растков потомак по народности, али стидно не бити његов потомак по еванђелијским врлинама. Врлине које су нам данас потребније више него икада, да бисмо у себи обновили светосавског човјека су: покајање, молитва и љубав.Стекавши ове врлине, моћи ћемо громогласно заједно да запјевамо Ускликнимо с љубављу!

 

Директорица школе Дивна Јанковић је на самом почетку свог обраћања свим просвјетним радницима и ученицима честитала славу, подсјетивши да је задатак сваке образовне установе и њених запослених да најмлађим преносе задужење да наставе путем који нам је показао Свети Сава, и да прихвате значај вриједности које је он проповиједао: љубави, слоге, мудрости, љубави према својој вјери, поштовању различитости, јер само тако могу да буду добри и часни људи. Како је овај дан уједно и Дан школе, Јанковићева је говорила и о раду ове установе:

Школа има дугу традицију и увијек је биљежила добре резултате. Ове школске године школу похађају 903 ученика распоређена у 39 одјељења, укључујући четири одјељења у подручним школама Кнежина и Равна Романија и једно одјељење за дјецу са посебним потребама. Колектив броји 88 радника, подмалђен је, па млади наставници уз искусније и старије колеге васпитно образовни процес заједничким снагама држе на високом нивоу. Ученици су и ове године постизали добре резултате на такмичењима из школских предмета, али резултате нижу и у ваннастваним активностима. У реализацији наших активности велику помоћ и подршку добијамо од наше локалне заједнице, а одличну сарадњу имамо и са Установом за предшколско васпитање и образовање, Црквеном општином Соколац и привредницима који раде на подручју општине.

 

 

Свети Сава је проповиједао доброту, рад и учење да би људи свијетла образа стали једни пред друге. У том духу треба живјети, учити и стварати, а поштујући ова начела најталентованији ученици литерарне и ликовне секције школе сваке године стварају најљепше радове на тему Светосавља. У литерарном прозном стваралаштву издвојили су се: ученица деветог разреда Андреа Бркља и осмак Ђорђе Ковачевић који су подијелили треће мјесто, друго мјесто припало је ученици осмог разреда Данки Реновици, док је прва награда отишла у руке ученици осмог разреда Тамари Беатовић. За најбољи ликовни рад на нивоу шестих разреда награду је освојила Катарина Реновица, код седмака аутор најбољег ликовног рада је Миле Пајић, на нивоу осмих разреда издвојио се рад Данке Реновице док је међу деветацима награда за најбољи рад припала Андреи Бркља.

 

Награђени литерарни радови: Андреа Бркља, Ђорђе Ковачевић, Данка Реновица, Тамара Беатовић
(Техничка припрема радова: Информатичка секција)

 

Често се каже да је подучавање умјетност а не посао, а умјетност је нит која повезује наставника и ученика. Препознаје се лако и доводи до великих постигнућа и резултата. Признање за изузетно залагање у васпитно-образовном процесу добили су Саша Иванић, Невена Боровчанин, Ђорђе Рајић, Јадранка Јанковић, Томислав Пајевић, Младен Ћајић, Наташа Цвијетић, Оливера Ковачевић, те директорица Дивна Јанковић.

 

 

Након Светосавске академије у просторијама Основне школе „Соколац“ у присуству представника општине Соколац, свештеника соколачке парохије, запослених и гостију, обављен је обред ломљења славског колача.

 

Ј. Ћајић


Презентација ученика информатичке секције:

Слично: