Обиљежен дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева

Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева обиљежен је у понедјељак, 11. 3. 2019. године у дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Источном Сарајеву, полагањем вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежје убијеној дјеци, служењем парастоса и историјским часом. Догађају је присуствовала и група ученика наше школе, са директорицом Дивном Јанковић и наставницима.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и предсједник Скупштине града Мирослав Лучић положили су данас вијенац, у дворишту Основне школе „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву, на спомен-обиљежју убијеној дјеци Српског Сарајева.

На списку Центра за истраживање ратних злочина који, нажалост, још није коначан за сада се налази 118 имена убијене дјеце Српског Сарајева, а на простору цијеле Републике Српске страдало их је 475.

 

Спомен-обиљежје дјеци са подручја Српског Сарајева убијеној од 1992. до 1995. године открили су 13. септембра прошле године тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и Данијела Мрда.

На споменику су уклесани стихови пјесника Горана Врачара „Сумрак“ који су посвећени страдалој дјеци.

Споменик је подигнут на иницијативу Школског одбора и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Истично Сарајево с циљем његовања сјећања на убијену дјецу у Српском Сарајеву.

Слично: