ТАКМИЧЕЊЕ: Школе за 21. вијек

Школе за 21. вијек је амбициозни образовни програм у трајању од три године, кога је осмислио и проводи British Council, а финансира влада Уједињног Краљевства. Свечано отварање новог циклуса програма „Школе за 21. вијек на Западном Балкану“ је одржано 12. марта у хотелу Бристол у Сарајеву. У оквиру промоције одржано је и такмичење школа које су учествовале у пилот фази програма. Такмичење „Школе за 21. вијек“ је организовано у партнерској сарадњи Министарства за образовање, науку и младе Кантона Сарајево, Министарства за образовање и културу Републике Српске и British Councila БиХ. Нашу школу су представљали ученици Сергеј Беатовић и Ђорђе Паунић, са наставницом Тијаном Бјељанић.

 

ЗАШТО ШКОЛЕ ЗА 21. ВИЈЕК?

Човјечанство улази у четврту индустријску револуцију, а паметне технологије донијеће низ промијена у економији, тржишту рада и нашим животима. Образовање је пут да се дјеца припреме за изазове новог времена. Поред класичног техничког знања у области информационих технологија послови будућности 21. вијека ће тражити нова знања и нове вјештине. Уз дигиталну писменост, за напредак и појединца и друштва биће неопходно креативно, критичко и аналитичко размишљање у рјешавању проблема.

Подучавајући дјецу вјештинама потребним за 21. вијек улажемо у њихову будућност, а тиме и у будућност економија Западног Балкана. Овај програм ће помоћи образовним системима у региону Западног Балкана да, као у најнапреднијим земљама свијета, ученицима омогуће усвајање вјештина које ће им сутра обезбједити боље шансе за запошљавање и лични напредак. Инвестирањем у ученике сада, улажемо у њихову будућност.

Недавна истраживања показују да ће већина послова у будућности бити у области брзо растућег ИТ сектора. Слиједећи такве показатеље, наш програм се фокусира на увођење вјештина које послодавци сматрају пожељним у образовне системе: критичко размишљање, рјешавање проблема, креативност и тимски рад у проналажењу рјешења за свакодневне проблеме. У сарадњи са свим образовним институцијама у земљама, желимо подржати побољшање наставних пракси у учионицама широм Западног Балкана, те изградњом вјештина код младих осигурати им боље шансе за посао у будућности.

О ПРОГРАМУ ШКОЛЕ ЗА 21. ВИЈЕК

Школе за 21. вијек је амбициозни образовни програм у трајању од три године, којег је осмислио и проводи British Council, а финансира влада Уједињног Краљевства, у укупном износу од 10 милиона фунти. Програм ће омогућити усвајање вјештина критичког размишљања, рјешавања проблема и програмирања за преко милион ученика узраста од 10 до 15 година у земљама широм Западног Балкана.

Овај програм проводимо у партнерству са надлежним образовним институцијама у земљама учесницама. Он ће ученицима омогућити да уче на забаван, интерактиван и иновативан начин. Поред стицања вјештина критичког размишљања и рјешавања проблема, дјеца ће стећи и практичне вјештине кодирања, те ће имати прилику да усавршавају своје вјештине кроз повезивање различитих уређаја. У склопу програма, свака школа ће добити одређени број Micro:bit уређаја – ручних рачунара на којима дјеца могу програмирати и који могу користити за све школске предмете, како би рјешавали свакодневне проблеме.

Слично: