Марија Бојат награђена на међународном ликовном конкурсу

Чланови ликовне секције Основне школе “Соколац” редовни су учесници ликовних конкурса који пристижу на адресу школе, а неријетко на њима освајају и запажене резултате. Тако је било и на 7. Међународном ликовном конкурсу “Шетње под морем” који је расписан у оквиру 10. Фестивала подводног филма и фотографије под истим именом у организацији пливачког клуба Словенске Коњице и мјеста Словенске Коњице.

На конкурс, који је био отворен од септембра до децембра, одазвало се 1218 ученика из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе и Русије. Осмочлани жири је пристигле радове дигитализовао и изабрао 18 радова који су изложени у Културном дому Словенске Коњице. Аутори 6 најбољих радова синоћ су примили посебне награде, морске коњиће, међу њима и ученица седмог разреда Основне школе “Соколац” Марија Бојат. Марија није крила радост коју јој је ова награда донијела:

– Волим да цртам и сликам, а с обзиром да свирам и гитару, волим умјетност уопште. У школи сам члан ликовне секције. На једном од часова секције смо добили ликовни конкурс “Шетње под морем” гдје смо са наставником разрадили идеје. Покушала сам да на свој начин урадим овај ликовни задатак и веома ми је драго што је мој рад запажен, што се издвојио у односу на остале радове, и што је жири препознао идеју коју сам осмислила. Велика је ми је част што је мој рад приказан на фестивалу “Шетње под морем”, који је представљао мене, моју школу, мој град и државу. Овим путем бих жељела да се захвалим својој породици на подршци, наставнику Младену Ћајићу, мојој школи, директорици Дивној Јанковић и начелнику општине Соколац Миловану Бјелици који ми је омогућио долазак на фестивал и преузимање награде.

Координатор и један од оранизатора фестивала Аленка Фидлер објаснила је да је овај фестивал јединствен по томе што нема оглашавања и спонзора, и што се фокусира искључиво на умјетост. Ликовни конкурс за дјецу обогаћује наш фестивал и подстиче дјецу да истражују море:

– Свијет под морем је јако лијеп и дјеца га могу видјети углавном само преко филма и фотографије. Зато смо се прије седам година одлучили да у оквиру фестивала подвдоног филма и фотографије покренемо ликовни конкурс за дјецу, да видимо како они замишљају подводни свијет, јер у њиховој машти суморне боје постају живе, у шта се можемо и увјерити на овој изложби. По мом мишљењу, сви радови би требали бити награђени јер су сви лијепи на свој начин.

Покренувши овај конкурс мислили смо да интересовање неће бити велико. Ипак, конкурс се са Словеније проширио на Хрватску, затим на Србију, Босну и Херцеговину, Црну Гору и Русију. На конкурсу сваке године учествују дјеца из цијеле Јадранке регије, и на самом почетку нисмо мислили да ће се школе одазвати и доћи на додјелу у Словенију. Знамо да Словенске Коњице за многе награђене нису близу, али наша жеља да упознамо младе умјетнике и њихове менторе И преставимо их јавности заиста је велика. Ове године су ту награђена дјеца из Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије, а наша Словенка није дошла. Свим учесницима и менторима честитамо на изванредним радовима и желимо им још пуно креативних тренутака, поручила је Фидлерова.

Маријин ментор и наставник ликовне културе Младен Ћајић задовољан је постинутим успјехом на овом значајном фестивалу.

– Ова награда представља подстрек и инспирацију за сву дјецу наше школе, и доказ да се залагањем, трудом и радом постижу успјеси. Наравно да поред талента и надарености долазе залагање, упорност, жеља за исказивањем себе кроз разлиците медије: цртање, сликање, свирање, писање. То је оно што обогаћује дух сваког човјека. Јако је битно да дјеца од најмлађих узраста крену да истражују себе кроз умјетност и тако формирају и комплетирају своју лицност, која је нажалост у данашњем времену све више занемарена.

Марија је јако вриједна и надарена ученица, и својим примјером је показала осталој дјеци наше школе да уколико желе и вјерују у себе, успјеси неће изостати. Само путовање је један посебан доживљај како за ученицу тако и за мене. Лијепо је видјети и упознати ученике и њихове менторе из региона. Поразговарати о ликовном стваралаштву, чак се и упоредити са њима у смислу ликовног стваралаштва. Из овог искуства можемо извући поуке, њима се покушати унаприједити и обогатити, истиче Ћајић.

Иако овај мали Словенски град нема излази на море, од 2009. године кроз овај фестивал приређује тродневну шетњу мистериозним дубинама океана. Главна тема фестивала везана је за подводни филм и фотографију, а поред тога фестивал обухвата ликовни конкурс за дјецу, музички програм и професионална предавања. Према ријечима организатора, овај фестивал сматрају раскрсницом на којем се стари пријатељи срећу а нова пријатељства стварају, и надају се да ће тако бити и убудуће.


ФОТО ГАЛЕРИЈА:

https://www.facebook.com/pg/ossokolac/photos/?tab=album&album_id=2046416112258656


Јелена Ћајић  

Слично: