Уписано 69 првачића у првом уписном року

У Основној школи “Соколац” уписано је 69 дјеце у први разред у првом уписном року, а у другом – августовском очекује се упис још око 15 првачића, рекла је педагог-психолог у овој образовној установи, Момирка Боровчанин.

Она је додала да је у централну школу на Сокоцу уписано 65 првачића, 37 дјечака и 28 дјевојчица, у подручно одјељење Кнежина три, два дјечака и једна дјевојчица и у подручно одјељење Равна Романија један дјечак.

У први разред се уписују дјеца која навршавају шест година закључно са 31. августом. Према ријечима педагога, на захтјев родитеља у први разред могу бити уписана и дјеца која до 31. децембра навршавају шест година уколико комисија за упис оцијени да су психо-физички способна и зрела за полазак у школу.

Она је истакла да се према евиденцији ове школе у другом уписном року од половине августа очекује упис још 15 првачића.

У Основној школи „Соколац“ се надамо да ће у наредној школској години моћи бити формирана четири одјељења првачића, што ће зависити од упутстава Министарства просвјете и културе Републике Српске и законских оквира.

Педагог школе је нагласила да је задовољна припремљеношћу дјеце за школу, али и сарадњом са Домом здравља “Др Љубомир Ћеранић”, који је обавио прегледе и оцијенио здравствену способност дјеце за полазак у школу, што је омогућило благовремен упис првачића на Сокоцу.

Мислим да би се убудуће више требало радити на развијању говора код дјеце, посебно код фонда ријечи, што се може исправити до почетка школске године и да би васпитна улога родитеља могла бити мало већа. 

Упис првачића за школску 2019/2020. годину у Основној школи “Соколац” почео је 5. априла и завршен је данас.

У Основну школу “Соколац” у школској 2018/2019. години уписано је 115 првачића, а ова школа има више од 900 ученика.

Слично: