Школа у природи на Златибору

„Школа у природи“ у овој школској години реализована је у периоду од 1. до 5. маја на Златибору за 89 ученика петих разреда.

У 8:00 часова услиједио је полазак на путовање и вожња преко Рогатице и Вишеграда. Прву паузу смо направили у мјесту Вардиште, неколико километара прије преласка границе са Србијом. Друга пауза нам је уприличена на Мокрој Гори, етно-селу Емира Кустурице, гдје су ученици у биоскопу погледали кратки филм.

Око 13:00 часова смо стигли на одредиште, у одмаралиште „Голија“, гдје нас је дочекало љубазно особље. Услиједио је смјештај групе по собама. Послије ручка, већ око 15:00 часова кренули смо у прву шетњу и упознавање са љепотама Златибора. По повратку, ученици су имали активности са аниматорком, а у вечерњим сатима забаву у дискотеци.

Сљедеће јутро је почето са јутарњом гимнастиком, а затим су реализоване планиране активности, шетња и обилазак споменика стријељаним партизанима на Шуматном брду, удаљеном 5 км од центра Златибора. У послијеподневним сатима ученици су уживали у играма без граница, а у вечерњим сатима уприличен је „Шиз-фриз парти“.

Програм ове врсте наставе одвијао се по предвиђеном плану, па смо трећег дана посјетили „Дино парк“, гдје су ученици могли да виде изумрлу животињску врсту – диносаурусе у њиховим природним величинама и да сазнају занимљивости о њима. По повратку у одмаралиште за ученике су организоване спортске активности, које подстичу развој такмичарског духа. Као и претходних вечери и ову смо провели забављајући се у дискотеци, али овај пут уз тематско вече „Маска партy“ , гдје смо бирали најстрашније и најелегантније маске.

Четврти дан боравка на Златибору опет почињемо јутарњом гимнастиком, а затим одлазимо у посјету ранчу „Зова“, гдје смо видјели различите врсте дивљих животиња, а осим тога ученици су уживали у вожњи кочијама и јахању. У послијеподневним сатима дјеца су се дружила кроз игре без граница. Вече смо провели на журци, гдје смо тројици наших ученика прославили рођендан.

Послије забаве услиједила је додјела диплома свим ученицима за учешће у „Школи у природи“.

Ујутру, послије доручка кренули смо својим кућама. Пауза за одмор поново је направљена у мјесту Вардиште.

Било је ово једно дивно искуство за наше ученике. Сигурно ће дуго препричавати оно што су научили и доживјели на овом забавном, али свакако едукативном путовању.

 Невена Боровчанин


ФОТО ГАЛЕРИЈА

Слично: