Ученици петих разреда боравили у Школи у природи на Јахорини

Skola u prirodi HEADER1

На основу Правилника о извођењу школе у природи, чл. 15,16 и 17. (Службени Гласник РС бр.67/09), комисија у саставу: Јанковић Дивна-директор, Боровчанин Момирка–педагог, Маловић Драгица-пом. директора, Рајић Биљана-психолог и учитељи петих разреда, на састанку одржаном 11. 12. 2014. год. предложили су Наставничком вијећу План извођења школе у природи на Јахорини уз образложење циљева и задатака оваквог облика рада.

Циљ Школе у природи је вишеструк, а прије свега то је: побољшање здравља, физичких и функционалних способности, здравствене културе и хигијенских навика, осамостаљивање, стицање нових и проширивање раније стечених знања путем непосредног посматрања и доживљавања у природи.

Задаци Школе у природи су: развијање односа у колективу, самостално старање о себи, подстицање стваралачког понашања, развијање способности за садржајно коришћење слободног времена, развијање радозналости за појаве и догађаје око нас, развијање визуелне перцепције, развијање осјећаја за музику и извођење музике, упознавање културно-историјских знаменитости, природних и других карактеристика краја.
 
Наставничко вијеће је усвојило План о извођењу школе у природи, а потом су сви органи управљања школе: Савјет родитеља, Савјет ученика, Школски одбор и родитељи били упознати са њим.

Потом су услиједиле припреме око организације извођења Школе у природи. За извођење и реализацију Школе у природи изабрана је агенција Контакт Турс са Пала, која је имала најповољнију понуду са цијеном од 225 КМ, на бази пет пансиона у Хотелу „Кристал“. Ова агенција је у досадашњој сарадњи са нашом школом показала изузетну одговорнаст и професионалност у раду.

Учитељи петих разреда су одржали неколико родитељских састанака и договора о свим битним детаљима око припрема и одласка на Јахорину у Школу у природи. Родитељи нису имали никаквих примједби и имали су довољно времена да припреме дјецу за боравак у колективу од пет дана. Од 101 ученика кренуло је њих 68. Директорица Основне школе „Соколац“, Дивна Јанковић се потрудила да уз помоћ Општине Соколац, Борачке организације, јавних предузећа и хуманих људи оду и сви они који су то жељели, а нису имали могућности. За све ученике који нису ишли у Школу у природи организована је редовна настава.

Skola u prirodi HEADER2
Реализација плана Школе у природи за ученике петих разреда почела је 7. 6. 2015. год. са поласком у 10,00 часова са аутобуске станице у Сокоцу. Са ученицима су кренуле њихове учитељице: Бартула Новка, Петрић Марина и Вучковић Богдана. Угодно путовање и боравак пожељели су им директорица школе, Дивна Јанковић, родитељи и новинар Инфо Радија Соколац.

Пут до Јахорине је протекао без проблема. Већина ученика нису раније били на Јахорини па су са нестрпљењем очекивали да угледају олимпијску љепотицу. По доласку у хотел све је било спремно. Испред хотела ученике су чекали аниматори и особље хотела, који су им помогли да се смјесте.

Први утисак код ученика био је веома позитиван. Потом је услиједило упознавање са кућним редом хотела, просторијама које ће користити за вријеме боравка и пратећим садржајима.

Прије вечере имали смо састанак са директором хотела, директорицом школе, представником туристичке агенције, аниматорима и доктором Дома здравља Соколац. Разговарали смо о свим битним питањима која се односе на успјешну реализацију предвиђеног програма.
Вечера и културно-забавни програм трајао је до 21,30 часова, а потом су слиједиле припреме за спавање.

Овако је изгледао један дан на Јахорини:
6,30-7,00 – устајање, лична хигијена, намијештање кревета.
7,00-7,45 – јутарња гимнастика
8,00-9,00 – доручак
9,00-12,30 – наставне активности по плану у природи или учионици
13,00-14,00 – ручак
14,00-16,00 – одмор и активности по избору ученика
16,00-18,00 – ужина и спортска такмичења
18,00-19,00 – краћи одмор и припрема за вечеру
19,00-20,00 – вечера и припреме за културно забавни програм
20,00-21,30 – забавни програм
21,30-22,00 – припрема за спавање
22,00-6,30 – спавање.

Овакав план боравка односио се на сваки наредни дан, с тим што су дјеца имала различите активности када су у питању наставни и забавни садржаји, као што су: маскенбал, квиз знања, вече имитација, плесно вече, пиџама парти, цртање паноа по групама, спортска такмичења, најуреднија соба, најљепша фризура итд.
Ученици су показали велико интересовање да постигну што бољи резултат и покажу умијеће у свим областима. Посебно су жељели да освоје неку од награда и похвала.

Skola u prirodi HEADER3

Завршна приредба имала је посебан значај и доживљај за дјецу јер су поред забавног дијела имали и додјелу диплома за најбоље резултате у појединим активностима као и додјелу диплома за све ученике за активно учешће у школи у природи.
 
За вријеме боравка на Јахорини План школе у природи је веома успјешно реализован, а томе је свакако допринио професионалан и колегијалан однос учитеља. И најважније од свега је да су се сви ученици здрави, весели и задовољни вратили кући.

 

Вођа пута Школе у природи,
Богдана Вучковић


ФОТО ГАЛЕРИЈА  fb_icon_325x325

Слично: