Oбиљежен Свјетски дан хране – Повуци прави потез, подржи домаћу привреду

Svjetski_dan_hrane_2015_1

Поводом обиљежавања Свјетског дана хране, Основна школа „Соколац“ била је домаћин тематског часа за ученике разредне наставе о значају здраве исхране и куповини домаћих производа. Представник Подручне привредне коморе Источно Сарајево Наташа Радовић, укратко је објаснила ученицима значај и задужења Привредне коморе, те савјетовала ученике да купују домаће производе:

– Привредна комора се бави заштитом и промоцијом производа који су произведени у Републици Српској. Куповином домаћих производа јачамо домаћу привреду, а јача привреда значи више новца за пензије, школство, здравство, спорт и културу. Куповина домаћих призвода значајно смањује одлив нашег новца у иностранство, повећава домаћу производњу, помаже задржавање постојећих и отварање нових радних мијеста.

Предности здраве исхране присутнима је приближила докторица Даворка Благојевић из института за Јавно здравство Републике Српске, која је ученике информисала о принципима здраве исхране. Благојевићева је ученике савјетовала да мање једу слаткише и брзу храну јер лоше утичу на здравље, те да предност дају поврћу, воћу, месу и производима од житарица.

У оквиру овог пројекта приређено је и такмичење ученика од I до V разреда за најбољи ликовни и литерарни рад на тему „здраве исхране“. Одабрани радови су представљени на приредби која је уприличена у просторијама школе, а најбољи радови су награђени новчаним наградама које је обезбиједила општина Соколац – 20 КМ за освојено треће, 30 КМ за освојено друго и 50 КМ за освојено прво мјесто. Трочлани жири је након пажљивог одабира прогласио најбоље.


НАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ

Трећу награду за литерарни рад освојила је ученица петог разреда Милица Боровчанин, друго мјесто припало је ученици трећег разреда Горани Копривица, док је литерарни рад ученице четвртог разреда Саре Ерић, проглашен најбољим.

Svjetski_dan_hrane_2015_2
Најбољи ликовни рад на тему здраве исхране урадила је ученица трећег разреда Жељана Попић, друга награда отишла је у руке ученици четвртог разреда Милици Бајагић, док је треће мјесто за ликовни рад добила је ученица 5. разреда Маријана Грујић.

Svjetski_dan_hrane_2015_3


Тематски час поводом Свјетског дана хране дио је пројекта „Наше је боље“ Привредне коморе РС у сарадњи са Институтом за Јавно здравство РС и Министарством здравља и Социјалне заштите РС. Мисија пројекта је промовисање домаће производње, подизање свијести код становништва о квалитету и важности куповине домаћих производа, побољшање квалитета домаћих производа, унапређење пословања домаћих предузећа и подизање нивоа њихове конкурентности у односу на стране произвођаче.

Циљ овог пројекта је давање подстицаја домаћој привреди за повећање производње, ново запошљавање уз јачање свијести потрошача да куповином домаћих производа помажу развој домаће производње и отварање нових радних мијеста.

Svjetski_dan_hrane_2015_4

 

Јелена Ћајић   Opstina Sokolac


ФОТО ГАЛЕРИЈА

 FB_logo_rounded   google+_logo_rounded

Слично: