Обиљежен Европски дан језика

Припадници сваког народа треба да чувају и воле свој језик али и да имају вољу за учењем страних. Европа има 45 држава у којима се прича различитим језицима. Да би се људи подстакли да уче стране језике у Стразбуру је одлучено да се установи један дан за обиљежавање европских језика, а одлучено је да то буде 26. септембар. Ни ученици ОШ „Соколац“ нису заборавили обиљежити овај дан. Поводом тога припремили су пригодан програм који су извели у школској фискултурној сали.

Програм је почео тако што су ученици трећих разреда улазили и поздрављали публику на страним језицима, међусобно се упознавали на руском и енглеском језику и онда отпјевали једну пјесмицу на енглеском. У самом уводу водитељка Милица Боровчанин говорила је о Дану европских језика и његовом значају. О српском језику, његовом настанку, Вуку Караџићу и његовом животу говорили су Ђорђе Паунић и Катарина Биљић. Неизоставан је био и руски пјесник Сергеј Јесењин. Његову поезију ученици су рецитовали на руском, српском и енглеском језику. Ученице Дарија Јефтић и Милица Бајагић пјевале су једну од најљепших руских пјесама „Каћушу“. Ни Вилијем Шекспир није заборављен. Његову поезију, на енглеском и српском језику, говориле су Јелена Тодоровић и Емилија Ковачевић

У току програма смо сазнали и много занимљивих података, између осталог, да најдужа енглеска ријеч има 45 слова и то да се енглески језик сваке године обогаћује са око 4 000 ријечи. Чули смо да кинески језик има преко 50 000 различитих знакова, да се у руском језику користи од 130 до 200 различитих дијалеката али и то да на Кавказу постоји чешки језик који има 64 падежа.

На крају програма водитељка се захвалила присутној публици и подсјетила на једну стару изреку: Човјек је утолико вреднији колико језика говори.

Ученици Лингвистичке секције: Теодора Ђерић VII3, Ђорђе Косорић VII3, Никола Косорић VII3


https://www.facebook.com/pg/ossokolac/photos/?tab=album&album_id=2198228203744112

Слично: