„У загрљају живота“ – прва књига Ђорђа Ковачевића

„Кроз вјетар дјетињства, срећа сја и жури, а ја ево већ трчим у загрљај живота“.

Мали поета и даље вриједно пише. Хита у загрљај живота, плови звјезданим небом, прича са сунцем и другује са маштом. Под ногама му се простире дуга, а јутром га буде ласте. Он је наизглед, један обичан, тринаестогодишњи дјечак са бујном маштом. Зове се Ђорђе. Али тај дјечак, има велико срце и бујицу ријечи коју је ове јесени подијелио са нама.

djordje_kovacevic_1

Књига првијенац нашег малог писца напокон je стигла. Измамила нам је осмијехе и даровала радост. Корице збирке грле педесетак страница и откривају нам пјесме и приче, те откључавају Ђолетову музику живота. У његовој оловци ври извор пун маште и позива на читање. Како он то постиже, открио нам је у неколико искрених реченица:

„Знате ли онај осјећај када вам кроз мисли крене плима ријечи? Када се одједном почну рађати неке нове, занимљиве идеје и почну отварати нови свијетови, а у том моменту немате коме да то испричате? Надам се да знате, јер је мене овај осјећај натјерао да почнем писати и стварати ликове, описе, догађаје и судбине.

Изражавао сам своја осјећања путем прича и стихова. И тако, кроз годишња доба инспирација ми је бивала све богатија, радови љепши и осјећајнији, а ја маштовитији и радозналији. Дјела су се низала као дан за даном, година за годином, док се и ово није догодило. Изашао је мој књижевни првијенац! Веома сам радостан што ћу напокон моћи показати моје ситно стваралаштво и што ћу моћи да уведем читаоце у чаробни свијет моје поезије и прозе. Усхићен и задовољан књигом, надам се да ће их бити још, док вјетар дјетињства лепрша, а и касније када порастем. Моја збирка је угледала свјетлост дана 23. октобра, на Међународном сајму књига у Београду, уз велику помоћ моје породице, пријатеља, моје наставнице српског језика, Наташе Цвијетић и Културно-издавачког центра “Срспка кућа” из Пожаревца, па им се овом приликом свима захваљујем. Надам се да ће се многима допасти моје приче и пјесме, и да би још неко пожелио ући у дворац литерарног стваралаштва, као и ја”.

Ђорђе Ковачевић је рођен 17. фебруара 2003. године у Сокоцу од оца Миодрага и мајке Дивне. Има старију сестру Анђелу. Одличан је ученик осмог разреда ОШ „ Соколац“. Од четвртог разреда основне школе пише пјесме и кратке приче. Редовно учествује у литерарним конкурсима и осим петица ниже и награде: 3. мјесто на тему „Живот и дјело Николе Тесле“ на нивоу Републике Срспке, 2. мјесто на тему „Снага хуманости“ на конкурсу Црвеног крста. Два пута заредом је награђиван на конкурсу „Светосавље“. Литерарни рад под називом „Химна Светом Сави“ објављен му је у Зборнику књижевног стваралаштва младих Републике Српске.

Збирка „У загрљају живота“ је прва самостална књига нашег малог писца и пјесника у издању Културно-издавачког центра „Српска кућа“ из  Пожаревца.

 

Наташа Цвијетић


dav


ФОТО ГАЛЕРИЈА

[Best_Wordpress_Gallery id=“127″ gal_title=“Ђорђе_Ковачевић_КЊИГА_2016″]

Слично: