Основној школи „Соколац“ поклон биста патријарха Павла

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов посјетио је данас Основну школу „Соколац“, којој је у знак захвалности за учешће у хуманитарној акцији за изградњу Дневног центра „Подржи ме – 9. јануар“ у Косовској Митровици за дјецу и младе са потешкоћама у развоју, овом приликом уручио бисту патријарха Павла, израђену у косовској општини Лепосавић.

Како је Арлов нагласио, дјеца из Сокоца односно њихови родитељи, руководство школе и локалне заједнице, већ годинама пружају подршку људима на Косову и Метохији и учествују у бројним хуманитарним акцијама, на чему им је неизмјерно захвалан.

  • Мислим да биста патријарха Павла доликује овој школи и Романији због саме хуманости, али и одлучности да сачувају Републику Српску што нас је учио наш блаженопочивши патријарх. Ове године ћемо завршити изградњу Дневног центра „Подржи ме – 9.јануар“, пројекат вриједности око 300.000 евра. Остало је још да се заврши један дио унутрашњег грађевинског уређења и припреме за усељење. То ће бити такорећи хумани манастир и поклон цијеле Републике Српске српском народу на Косову. Желимо да нашој дјеци пренесемо како живе њихови вршњаци тамо. Изузетно ме радује када посјетим неку школу и видим велику хуманост мале дјеце. У јануару планирамо да прикупимо средства за куповину до двије хиљаде пакетића за дјецу на Косову. Због административне процедуре, тешко је одавде слати поклоне, те смо се одлучили на овај начин – додао је Арлов.

Он је подсјетио да се идуће године навршава јубиларних десет година реализације пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“.

  • До сада је кроз тај пројекат прошло око 5.000 дјеце и 500 просвјетних радника. Жеља нам је да идућа година буде најмасовнија од свих до сада – поручио је предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији.

Ђорђе Рајић, директор Основне школе „Соколац“, истакао је да је овакав вид заахвалности најприкладнији, јер се ради о личности која је својим животом, начином размишљања и комплетним радом позивала на хуманост и врхунске врлине, које су уједно суштина наше вјере.

  • Биста патријарха Павла је посебно признање које ће имати истакнуто мјесто у нашој школи, а убудуће ћемо се, као и до сада, одазивати свим хуманитарним акцијама. Управо је лик патријарха Павла најприкладније симболично признање за хуманост с обзиром да нас је он својим животом и дјелом упућивао управо на такве, врхунске људске вриједности. Наша школа је у хуманитарним акцијама учествовала током свих шест година, a чак двије године смо били образовна установа са највише прикупљених средстава у цијелој Републици Српској – казао је Рајић.

Општина Соколац је приступила пројекту „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, али због пандемије изазване вирусом корона, још увијек није било могуће реализовати ovu активност. Начелник општине Милован Бјелица рекао је да ће Соколац, као и до сада, увијек бити уз српски народ на Косову.

  • Надамо се да ћемо у скоријем периоду бити домаћини једној групи дјеце. Наша локална заједница његује побратимске односе са српском општином Пећ односно Гораждевац. Неколико пута сам имао прилике да је посјетим, али и остале крајеве Косова. Тешко је дочарати како наш народ тамо живи и колика је њихова воља да остану на својој земљи. Ђаци Сокоца су освјетили образ нашег града и на томе им хвала, као и самом руководству школе. Убудуће ћу разговарати са локалним припредницима да се прикупи нека симболична помоћ и да сви заједно додатно помогнемо – додао је Бјелица.

У хуманитарној акцији за изградњу Дневног центра „Подржи ме – 9. јануар“, учешће је узела 121 школа у Републици Српској.

Слично: