Дјеца са Косова 25. јуна стижу у Соколац

Предсједник Хуманитарног удружења грађана „Одбор за помоћ Косову и Метохији“ Милорад Арлов састао се данас са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом, директором Основне школе „Соколац“ Ђорђем Рајићем и породицама које ће крајем јуна угостити дјецу са Косова и Метохије. На састанку је било ријечи о седмодневном боравку дјеце са Косова путем пројeкта „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“ у којем Соколац први пут учествује.

Арлов је истакао да је ово десета јубиларна година, како проводе овај пројекат, кроз који је око 5.000 српске дјеце школсског узраста боравило у Републици Српској.

Дјеца из Сокоца ће угостити вршњаке са Косова и Метохије из села Патреш и Пасјане из околине Гњилана, и надамо се да ће уживати у гостопримству општине Соколац и Романије. Ове године ће близу 600 гостију имати прилику да осјете гостопримство цијеле Републике Српске јер ће дјеца боравити у Приједору, Бања Луци, Градишки, Прњавору, Челинцу, Шамцу, Броду, Пелагићеву, Добоју, Бијељини, Сокоцу, Источном Новом Сарајеву и Требињу. Циљ нашег пројекта је да помогнемо српском народу, да помогнемо српској дјеци и покажемо им да нису сами, те да подржавамо све који желе да се заложе за миран живот свих становника на Косову и Метохији. Ми желимо да помажемо српској дјеци и народу, и тиме не чинимо никакво зло, рекао је Арлов те додао да дјеца са Косова заслужују да живе у миру, попут дјеце у Републици Српској.

Начелник Бјелица истакао је да је на иницијативу Милорада Арлова почела изградња Дневног центра „Подржи ме- 9. јануар“ у Косовској Митровици, намјењеног дјеци и младима са потешкоћама у развоју, и да је то само један од његових пројеката.

Господин Арлов је свој рад у потпуности посветио помоћи дјеци и народу са Косова и Метохије. Соколац његује веома добре односе са општинама са Косова, братимљени смо са општином Гораждевац, и редовно учествујемо у хуманитарним акцијама за помоћ и обнову на Косову. Пресрећан сам што ове године узимамо учешће у пројекту „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“ и што смо спремни да породице из Сокоца угосте 46 дјечака и дјевојчица са Косова и њихове учитеље, рекао је Бјелица.

  • Хуманост и саосјећање су универзалне људске вриједности које ми његујемо и чему учимо дјецу у основним школама. Из године у годину се показује да радимо добар посао, јер наша школа учествује у свим хуманитарним акцијама за дјецу са Косова, а двије године заредом Основна школа Соколац је сакупила највише средстава у цијелој Републици Српској. Ове године први пут учествујемо у пројекту гдје ћемо имати прилику да угостимо ученике са Косова у Сокоцу, због чега смо посебно срећни и радосни и надамо се да ћемо имати прилику да то и поновимо, рекао је директор Основне школе Соколац Ђорђе Рајић.

У оквиру пројкета „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“ ове године ће у периоду од 25. јуна до 2. јула у Сокоцу боравити 46 ученика и четири просвјетна радника из села Патреш и Пасјане. Један од циљева овог пројекта је међусобно упознавање дјеце која живе на различитим територијама, а која имају заједнички културни и духовни идентитет.

Слично: