Završna faza radova na adaptaciji škole

U okviru projekta iz programa – Green econimic development – project environment-GEDEnv UNDPBiH, Osnovna škola „Sokolac“ ušla je u završnu fazu radova, koji su obuhvatili adaptaciju krovne konstrukcije i fasade. U skladu sa vremenskim uslovima radnici firme „Tehnogradnja“ planiranom dinamikom vrše pomenute radove, koji će biti završeni najkasnije do 20. maja. Kako je za novi broj „Sokolačkih novina“ navela direktorica Divna Janković, pored rekonstrukcije, prema planu i programu, škola obavlja redovne aktivnosti.

Učenici devetih razreda, 9. i 10. aprila, radili su testove probne mature, s tim da će 5. i 6. juna, biti sprovedena eksperimentalna mala matura iz ova dva predmeta. Ove godine testiranje je sprovedeno u 93 škole, kako bi se imao uvid sa kakvim predznanjem učenici završavaju osnovno školovanje. Prema Strategiji obrazovanja Republike Srpske, sljedeće godine će biti sprovedena eksperimentalna mala matura. Školske 2020/21. godine, mala matura će da bude uvedena kao obaveza u devete razrede osnovnih škola i polagaće se testovi iz matematike i srpskog jezika.

Tokom aprila, osnovci su bili dio brojnih školskih takmičenja. Pored regionalnih takmičenja u atletici i hemiji, koje je održano u Sokocu, učenici su svoje znanje pokazali u informatici, srpskom i ruskom jeziku, vjeronauci i fizici. Učenica sokolačke škole Nataša Koprivica, na regionalnom takmičenju iz ruskog jezika, održanom u Rogatici, podijelila je prvo mjesto sa učenicom iz Kalinovika.

U skladu sa Godišnjim programom rada, učenici petih razreda u okviru projekta „Škola u prirodi“ boraviće prvi put na Zlatiboru. Prema riječima direktorice, dobili su saglasnost Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, da putuju izvan granica Srpske. U okviru jednonedjeljnog programa nastave van škole, djeca će imati priliku da se upoznaju sa sadržajima koje nudi ovaj turistički centar.

Slično: