За дјецу са Космета организована приредба поводом Видовдана

За дјецу са Косова и Метохије, која од прошле суботе бораве у Сокоцу, јуче су уприличени историјски час на Војничком спомен – гробљу „Мали Зајетинлик“, а потом и приредба, у којој су учествовали заједно наставници и ученици соколачких школа, као и школа са Косова. Свечано обиљежавање Видовдана организовали су родитељи домаћини дјеце и Основна школа „Соколац“. У овој локалној зајдници прошле суботе допутовало је 46 наставника и дјеце, у склопу пројекта „Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“.

Директор Основне школе “Соколац“ Ђорђе Рајић рекао је да je привилегија угостити дјецу са Космета.

Они се ни по чему не разликују од овдашње дјеце и јако су се лијепо уклопили. Родитељи су се организовали и потрудили да их јако лијепо угосте и приреде различите активности. Имали смо срећу да се њихов боравак поклопи са временом прославе Видовдана, те смо дошли на идеју да се организују један историјски час и свечана приредба. Изражавам велику захвалност Одбору за помоћ дјеци са Косова и Метохије и господину Милораду Арлову који нас је спојио, начелнику општине Миловану Бјелици који је допринио реализацији пројекта и наравно, највише породицама које су се пријавиле за пријем дјеце. Романијски крај и наши преци су познати по срдачном гостопримству, а показало се да је то оно што његујемо и данас, због чега смо изузетно поносни и срећни. – поручио је Рајић.

Ђорђе Рајић, директор Основне школе "Соколац"

Начелник општине Милован Бјелица подсјетио је да је прошле године због пандемије вируса корона, Соколац био ускраћен за учешће у поменутом пројекту, али да се на срећу ситуација стабилизовала те је ово тек почетак спајања дјеце Космета и Републике Српске.

Захваљујем се Сокочанима који су отворили врата својих домова и примили дјецу са Косова и Метохије. Видим да су наши мали гости задовољни, а породице су се потрудиле да их одведу на базене, у обилазак Сарајева и Јахорине, што им сигурно изискује додатне трошкове, а што је за свако поштовање. Ова сарадња договорена је захваљујући господину Милораду Арлову, а општина Соколац ју је свесрдно прихватила.  – казао је начелник Бјелица.

Он је као мали знак пажње, гостима са Космета, обезбиједио по пар патика и тренерке.

Међу гостима у Сокоцу је Срђан Караџић, педагог у ОШ „Миладин Поповић“ у Пасјану, једном од три села која чине српску енклаву са 5.000 становника.

  • То је чисто српска општина, смештена у источном делу Косова, на самој граници са Србијом. Ту живимо 23 године од рата, као грађани другог реда и просто смо навикли на такав начин. Када идемо у велике трговине, настојимо да што мање причамо. Деца се крећу мирно, али искључиво у нашим српским селима. У град без родитеља не смеју да иду. Имамо основне и средње школе те по један кафић у сваком селу – прича Караџић.

Подијелио је своје утиске о боравку у Сокоцу.

  • Захваљујем се директору школе, начелнику општине и родитељима што су примили нашу децу на седмодневни боравак. У свакодневном разговору са њима закључио сам да су много срећна и верујем да ће им ово бити искуство које ће читав живот памтити. Част ми је представљати наше људе са Косова овде у Републици Српској. Домаћини у Сокоцу су одлични, што се најбоље осети по изузетном поштовању које нам указују – поручио је Караџић.

У оквиру пројекта „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“, дјеца са Космета ове године до 2. јула бораве код вршњака у Приједору, Бањалуци, Градишци, Прњавору, Челинцу, Броду, Шамцу, Пелагићеву, Добоју, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Требињу и на Сокоцу.

Слично: