VAŽNE INSTRUKCIJE: učenici, nastavnici, roditelji

Instruktivna nastava za učenike osnovne škole danas je počela da se emituje na redovnom programu RTRS-a. Ovim putem napominjemo učenike, roditelje i prosvjetne radnike da prekid nastave ne smije da se shvata kao raspust i vrijeme za odmor od škole. Gradivo koje se ovim putem obrađuje, u narednom periodu će u nastavi biti utvrđivano i predstavljati osnov za ocjenjivanje i izvođenje opšteg uspjeha na kraju školske godine. Ukoliko se nastavni sadržaji u ovom periodu zanemare, takav odnos će imati veliki uticaj na opšti uspjeh učenika, a na kraju ćemo imati i obavezu da ovaj period obustave nastave nadoknadimo u narednim mjesecima.

Kako bismo ovakvu pojavu ublažili i pokušali izbjeći, Osnovna škola „Sokolac“ na osnovu instrukcija nadležnih institucija i zakonskih ovlaštenja donosi sljedeće mjere:

    • Sve razredne starješine su obavezne da kontaktiraju roditelje svojih odjeljenskih zajednica i daju im smjernice na koji način učenici mogu kontaktirati nastavnike. Preporučujemo da svaki razredni napravi grupu na nekoj od društvenih mreža sa roditeljima.

 

    • Nastvanici su dužni da prate instruktivnu nastavu, evidentiraju pređeno gradivo, uporede sa svojim nastavnim planom i programom i u skladu sa pređenim sadržajima ponude učenicima dodatne smjernice, sadržaje, zadatke, testove i sl. koje će učenicima viših razreda biti dostupne na forumu škole, a učenicima nižih na nekoj od alternativnih platformi.

 

    • Napominjemo učenike viših razreda (6-9) da se uz pomoć roditelja registruju na školski forum: https://www.forum.ossokolac.edu.ba/?foro=signup na kom će biti dostupni svi nastavni sadržaji. Takođe, na forumu su mogući svi oblici komunikacije i razmjene sadržaja i dokumenata. Na taj način komunikacija telefonom i društvenim mrežama, koja je u svakom slučaju neprimjerena nastavi, nije potrebna. NAPOMENA: Prilikom registracije na forum škole obavezna je registracija punim imenom i prezimenom. Nadimci i pseudonimi neće biti odobreni.

 

    • Učenici nižih razreda i njihovi roditelji će sa svojim učiteljima odabrati neki alternativni način komunikacije. Preporučujemo viber grupe ili mejl. Takođe, i učenicima nižih razreda školski forum stoji na raspolaganju ukoliko roditelji i nastavnici procijene da je takva platforma primjenjiva na uzrast njihovog odjeljenja.

 

S obzirom da je vrijeme emitovanja na Javnom servisu Republike Srpske ograničeno i nedovoljno za usvajanje svih nastavnih sadržaja, nastavnici OŠ Sokolac će takođe, u skladu sa svojim procjenama, učenicima ponuditi i dodatne sadržaje na forumu škole. Moguće je postavljati sadržaje u vidu lekcija, predavanja, vježbi, zadataka, na koje učenici mogu direktno odgovarati i slati povratne informacije.

Svi nastavnici, učenici i roditelji kojima su neophodne instrukcije u ovom smislu mogu da se jave upravi škole u prijepodnevnim satima na broj 057 448 573 , ili na mejl adrese: direktor@ossokolac.edu.ba i administrator@ossokolac.edu.ba tokom cijelog dana.

Ukoliko bilo ko od učesnika bude imao poteškoće sa registracijom na forum škole, dovoljno je na mejl administrator@ossokolac.edu.baposlati zahtjev sa sljedećim podacima: ime i prezime, odjeljenje, važeća mejl adresa (bez šifre!). Na osnovu poslatih podataka, registraciju će umjesto vas izvršiti administrator i dostaviti vam pristupne podatke.

Škola će odjeljenjima i učenicima koji budu najaktivniji u realizaciji nastave na daljinu u narednom periodu obezbijediti odgovarajuće nagrade.

Napominjemo da smo jedna od rijetkih škola u Republici Srpskoj koja posjeduje aktivne digitalne servise i da smo među najspremnijim školama za realizaciju nastave na daljinu. U tom smislu apelujemo na učenike, roditelje i nastavnike da se ove smjernice koriste kako bismo tekuću školsku godinu što uspješnije priveli kraju, a na izvjestan način bili i primjer obrazovnom sistemu u Republici Srpskoj.


Uprava škole

Slično: