Škola u prirodi na Zlatiboru

„Škola u prirodi“ u ovoj školskoj godini realizovana je u periodu od 1. do 5. maja na Zlatiboru za 89 učenika petih razreda.

U 8:00 časova uslijedio je polazak na putovanje i vožnja preko Rogatice i Višegrada. Prvu pauzu smo napravili u mjestu Vardište, nekoliko kilometara prije prelaska granice sa Srbijom. Druga pauza nam je upriličena na Mokroj Gori, etno-selu Emira Kusturice, gdje su učenici u bioskopu pogledali kratki film.

Oko 13:00 časova smo stigli na odredište, u odmaralište „Golija“, gdje nas je dočekalo ljubazno osoblje. Uslijedio je smještaj grupe po sobama. Poslije ručka, već oko 15:00 časova krenuli smo u prvu šetnju i upoznavanje sa ljepotama Zlatibora. Po povratku, učenici su imali aktivnosti sa animatorkom, a u večernjim satima zabavu u diskoteci.

Sljedeće jutro je početo sa jutarnjom gimnastikom, a zatim su realizovane planirane aktivnosti, šetnja i obilazak spomenika strijeljanim partizanima na Šumatnom brdu, udaljenom 5 km od centra Zlatibora. U poslijepodnevnim satima učenici su uživali u igrama bez granica, a u večernjim satima upriličen je „Šiz-friz parti“.

Program ove vrste nastave odvijao se po predviđenom planu, pa smo trećeg dana posjetili „Dino park“, gdje su učenici mogli da vide izumrlu životinjsku vrstu – dinosauruse u njihovim prirodnim veličinama i da saznaju zanimljivosti o njima. Po povratku u odmaralište za učenike su organizovane sportske aktivnosti, koje podstiču razvoj takmičarskog duha. Kao i prethodnih večeri i ovu smo proveli zabavljajući se u diskoteci, ali ovaj put uz tematsko veče „Maska party“ , gdje smo birali najstrašnije i najelegantnije maske.

Četvrti dan boravka na Zlatiboru opet počinjemo jutarnjom gimnastikom, a zatim odlazimo u posjetu ranču „Zova“, gdje smo vidjeli različite vrste divljih životinja, a osim toga učenici su uživali u vožnji kočijama i jahanju. U poslijepodnevnim satima djeca su se družila kroz igre bez granica. Veče smo proveli na žurci, gdje smo trojici naših učenika proslavili rođendan.

Poslije zabave uslijedila je dodjela diploma svim učenicima za učešće u „Školi u prirodi“.

Ujutru, poslije doručka krenuli smo svojim kućama. Pauza za odmor ponovo je napravljena u mjestu Vardište.

Bilo je ovo jedno divno iskustvo za naše učenike. Sigurno će dugo prepričavati ono što su naučili i doživjeli na ovom zabavnom, ali svakako edukativnom putovanju.

 Nevena Borovčanin


FOTO GALERIJA

Slično: