OBILJEŽENI DAN ŠKOLE I ŠKOLSKA SLAVA

Osnovna škola „Sokolac“, 27. januara je u Duhovnom centru „Romanijska Lazarica“ obilježila Dan i krsnu slavu škole – Svetog Savu. Dan posvećen najvećem srpskom prosvetitelju i prvom srpskom arhiepiskopu obilježen je prigodnim programom koji su izveli članovi dramsko-recitatorske i muzičke sekcije, pod vođstvom nastavnika: Jadranke Janković i Đorđa Rajića, kao i članovi Dječijeg ansambla KUD-a „Romanijska Luča“.

Direktor škole, Divna Janković naglasila je da je Savindan poseban dan za sve prosvjetne radnike i učenike, dan kada se okreću liku i djelu najvećeg prosvetitelja, koji je čitav život posvetio obrazovanju i opismenjavanju srpskog naroda.

Sveti Sava je propovijedao samo dobro: ljubav, slogu, skromnost, značaj vjere i obrazovanja, poštovanje različitosti – postulate na kojima se i danas obrazuju mlade generacije. Treba da čuvamo od zaborava sve što je Sveti Sava stvarao i da vrijednosti koje je propovijedao prenosimo na mlade ljude kako djela ovog prvog učitelja i prosvetitelja ne bi pala u zaborav.

Skolska_slava_2016_1a
Sveštenik Zlatko Bogdanović je u svom obraćanju čestitao djeci slavu, poželio im da mnogo godina u dobru i napredovanju proslavljaju Svetog Savu, i da s ljubavlju i poštovanjem prate put Svetosavlja.

Sveti Sava je u toku svog života djelovao u mnogim pravcima, neštidimice davao i zalagao sebe, kako za svoj rod, tako i za sve ljude dobre volje. Kao veliki duhovnik svoju duhovnu snagu je ostavio i pokoljenjima poslije sebe, pa i mi danas tom duhovnom snagom živimo, jačamo u vjeri i Pravoslavlju.

Skolska_slava_2016_2

Svetosavska akademija bila je prilika da se dodijele nagrade za najbolje litararne i likovne radove. U predvorju škole organizovana je izložba likovnih radova. Prvu nagradu za najbolji likovni rad osvojila je Mirjana Marijanović, drugu Anastasija Cvijetić, a treću Pavle Tomčić. Žiri za literarne radove odlučio je da treću nagradu dodijeli Katarini Renovica, druga nagrada otišla je u ruke Petru Zoranoviću, dok je prvu nagradu osvojila učenica osmog razreda Andrea Marković.

Bilo je više ponuđenih tema i sve su odnosile na veliki praznik, školsku slavu –Savindan. Ono što me je inspirisalo da pišem jeste molitva, a upravo to i jeste moj rad. Sastoji se od želja i zahtjeva, koje upućujem Svetom Savi – kazala je Andrea.

Skolska_slava_2016_3

Nakon Svetosavske akademije, u prostorijama Osnovne škole „Sokolac“ obavljen je čin lomljenja slavskog kolača. Pored zaposlenih radnika, načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice i drugih zvanica, slavskoj svečanosti prisustvovali su i penzionisani prosvjetari, što je dokaz da nisu zaboravljeni.

Četrdeset godina sam proveo radeći u školi, a prije osam godina izašao sam u penziju. Mogu da kažem da sam imao uspješan rad, jer sam radio sa djecom. Često sanjam da idem na posao i nedostaju mi ti dani. Ali, dan školske slave je lijepa prilika da se okupimo, družimo i proslavimo najveći školski praznik, i mi stari i novi radnici. Ovaj dan se treba obilježavati, jer tako djeca uče o prosvetitelju Svetom Savi i šire svoje znanje – poručio je učitelj u penziji Ratko Bjeković.

Za uspješnu saradnju i doprinos razvoju škole na svečanoj Akademiji direktor Divna Janković uručila je priznanja Milovanu Bjelici, načelniku opštine Sokolac; Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sokolac, KUD-u „Romanijska luča“ i jednom broju privrednika. U ime nagrađenih zahvalio se načelnik opštine Sokolac i tom prilikom istakao da je priznanje primio sa zadovoljstvom i ponosom i da je ova nagrada obaveza da i dalje časno i pošteno služi svome narodu i svojoj lokalnoj zajednici, a posebno mladim sugrađanima.

Skolska_slava_2016_4

J. Marinković, J. Ćajić  Opstina Sokolac


FOTO GALERIJA: 

FB_logo_rounded  google+_logo_rounded

« 1 od 9 »

 

Slično: