Obilježena Školska slava

I ove godine svečano je obilježen jedan od najznačajnijih dana i praznika u srpskom rodu svuda u svijetu gdje žive Srbi. Tako je bilo i kod nas. S dubokom odanošću i zahvalnošću proslavili smo dan prvog srpskog arhiepiskopa – Svetoga Save i Dan škole. Učenici naše škole sa svojim nastavnicima su pripremili  svečanu Svetosavsku akademiju  a program su pred publikom prikazali 25. 1. 2019. godine u Parohijskom domu u Sokocu.

Akademija je počela himnom Svetom Savi, koju je zajedno sa horom učenika OŠ „Sokolac“ pjevala i publika. Nakon toga voditelji su ispričali istorijat o tome zašto proslavljamo Svetog Savu. Besjedom nam se obratio otac Zlatko Bogdanović i podsjetio nas ko je bio Sveti Sava i kako to mi danas treba da hodamo putem koji nam je utabao.

Takođe, skupu se obratila i direktorica OŠ ,,Sokolac“ Divna Janković i prenijela prisutnim šta i kako se radilo u našoj školi između dva Savindana.

Svake godine pripremamo prigodan program, kroz koji nastojimo da srcem i dušom ukažemo na značaj Svetog Save. Ovo je ujedno prilika da podsjetimo šta se promijenilo u našoj školi između dvije slave. Možemo se pohvaliti da su, u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, koji se odnosi na poboljšanje energetske efikasnosti, ove godine poboljšani uslovi u školi. Ostala je još jedna faza projekta, nakon koje vjerujemo da će biti olakšan i budućim generacijama koje dolaze.

Poslije recitacije o Svetom Savi uslijedila je dodjela nagrada za literarne i likovne radove na temu Sveti Sava. Prvo mjesto u obje konkurencije osvojila je Milica Borovčanin, učenica VIII-4 razreda.

Nije bilo teško pronaći inspiraciju za ovakav zadatak. Napisati nekoliko redova ili naslikati nekoliko staza, koje se rađaju za Svetim Savom bilo je zadovoljstvo.

Zatim su učenici dramske sekcije OŠ ,,Sokolac“ izveli  predstavu „Monašenje Rastka Nemanjića“ nakon čega su uslijedile recitacije i pjesma školskog hora o Svetom Savi. Kraj akademije uljepšali su svojom igrom  članovi KUD-a ,,Romanijska luča“ i orkestar.

Na kraju svečane Akademije, voditelji su se zahvalili prisutnima na dolasku i svima čestitali slavu – Svetog Savu.

 

 Teodora Đerić VI3, Lingvistička sekcijahttps://www.facebook.com/pg/ossokolac/photos/?tab=album&album_id=2269941893239409

Slično: