Obilježen dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva

Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva obilježen je u ponedjeljak, 11. 3. 2019. godine u dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Sarajevu, polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje ubijenoj djeci, služenjem parastosa i istorijskim časom. Događaju je prisustvovala i grupa učenika naše škole, sa direktoricom Divnom Janković i nastavnicima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković i predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić položili su danas vijenac, u dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu, na spomen-obilježju ubijenoj djeci Srpskog Sarajeva.

Na spisku Centra za istraživanje ratnih zločina koji, nažalost, još nije konačan za sada se nalazi 118 imena ubijene djece Srpskog Sarajeva, a na prostoru cijele Republike Srpske stradalo ih je 475.

 

Spomen-obilježje djeci sa područja Srpskog Sarajeva ubijenoj od 1992. do 1995. godine otkrili su 13. septembra prošle godine tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Danijela Mrda.

Na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara „Sumrak“ koji su posvećeni stradaloj djeci.

Spomenik je podignut na inicijativu Školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istično Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na ubijenu djecu u Srpskom Sarajevu.

Slično: