Екскурзија ученика деветих разреда 2018.

Крај школске године ученицима осмих разреда доноси јединствен доживљај којем се сви посебно радују – екскурзију. Тако је било и ове школске године од 7. до 11. јуна, када су ученици 4 осма разреда (њих 85), са разредним старјешинама Биљаном Цвијетић, Веленком Калајџић, Јадранком Јанковић, Олгом Боровчанин и вођом пута Драгицом Маловић, боравили на подручју Републике Србије.

Захваљујући залагању управе школе, са директорицом Дивном Јанковић на челу, пронађени су донатори који су се одазвали на позив и одлучили да помогну дјеци из оних породица које нису биле у могућности да обезбиједе потребна средства, тако да је свим ученицима одлазак на екскурзију био омогућен. Прикупљено је 4. 780,00 КМ. Дјеца су захвална: Општини Соколац, предузећу „Чајевић комерц“, Заводу за форензичку психијатрију Соколац, Јахорина осигурању, предузећу „Дуга комерц“ Соколац, трговачком ланцу „Оногошт“, Ветеринарској станици Соколац, Језичком центру „Ин“, Црквеној општини Соколац, ШГ „Романија“ Соколац и предузећу „Орион“, али нису незахвална онима који нису разумјели њихове потребе. Посебну захвалност упућују оним родитељима, који су се организовали са разредним старјешинама, и изнашли начине како да дођу до материјалних средстава да би помогли на нивоу одјељења. Не желе заборавити ни Борачку организацију Соколац, која увијек помаже у складу са својим могућностима, нити Фотографску секцију која је, такође, подржала одлазак на екскурзију.

Село Вука Стефановића Караџића било је прво одредиште које су посјетили. Тршић је дочарао атмосферу и начин живота некадашњег српског сељака, а историјски час који је одржао кустос овог музеја освјежио је многа сазнања код дјеце која су стицана на часовима.

Након посјете Тршићу услиједила је посјета једном од фрушкогорских манастира – манастиру Ново Хопово који задивљује својом архитектуром. И овдје су дјеца пажљиво саслушала причу о историји манастира и поклонила се највећој светињи која се чува у манастиру – моштима Светог Теодора Тирона, након чега је настављен пут ка Новом Саду.

Други дан је донио нова искуства и доживљаје приликом шетње Петроварадином и Сремским Карловцима, гдје је посјећена најстарија српска гимназија – Карловачка гимназија, Црква Светог Николе и остале знаменитости овог лијепог градића. Шетња градским језгром Новог Сада остављена је за послијеподневне часове.

Трећи дан је био резервисан за посјету Београду и то: Храму Светог Саве, Музеју Николе Тесле, стадионима два најрепрезентативнија српска клуба – Црвене звезде  и Партизана, Калемегданској тврђави и ЗОО-врту након чега је настављен пут ка Крагујевцу.

Четврти дан је подразумијевао одлазак у Карађорђеву престоницу – Тополу, гдје је организована посјета Цркви Светог Ђорђа на Опленцу – маузолеју династије Карађорђевић, кући Петра I Карађорђевића и Карађорђевом конаку. Послијеподневни часови су искориштени за посјету Јагодини гдје је посебну пажњу привукао Музеј воштаних фигура.

Петог дана уприличен је обилазак Спомен-парка „Крагујевачки октобар“ који побуђује посебне емоције. Услиједио је  пут до Краљева и посјета манастиру Жичи, а након тога и одлазак на Златибор. Обилазак знаменитости се завршио посјетом Вишеграду и Андрићграду.

Енергија коју дјеца шире при повратку са екскурзије, нова пријатељства, али и продубљена стара, понека симпатија и наставници посебно обрадовани понашањем својих ученика (који су добијале похвале гдје год су боравили) свједоче о смислу ове врсте васпитања.

Јадранка Јанковић


Слично: