Obilježen Dan škole i krsna slava Sveti Sava

Osnovna škola „Sokolac“ je tradicionalno u susret velikom prazniku, školskoj slavi Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju, obilježila Dan škole i krsnu slavu, 26. januara 2018. godine.

Savindan se godinama proslavlja u svim školama Republike Srpske. Bila je to prilika da djeca Dramsko recitatorske sekcije i Muzičke sekcije, te članovi Dječijeg ansambla KUD-a, „Romanijka Luča“ u Duhovnom centru „Romanijska Lazarica“ prisutnim gostima, pokažu koliko su kreativna i kolika je njihova inspiracija o liku i djelu srpskog prosvetitelja.

Prema riječima direktorice Divne Janković, proslavom krsne slave, Svetog Save, čuvamo od zaborava prave vrijednosti koje je u naše vrijeme teško pronaći i sačuvati.

Čast mi je da sam direktor škole koja slavi krsnu slavu i Dan škole, najvećeg srpskog prosvetitelja, koji je propovjedao samo vrijednosti kod ljudi, a to je sloga među ljudima, mudrost, skromnost, značaj vjere i obrazovanja, te poštovanja različitosti.

Naša škola tradicionalno bilježi dobre rezultate na svim poljima. Ove školske godine, školu pohađa 900 učenika, što je nažalost manji broj nego prethodnih godina, ali se nadamo da ćemo opet imati rast upisanih učenika. U školi su zaposlena 84 radnika, nastava je stručno zastupljena a u posljednih nekoliko godina, kolektiv je podmlađen novim kadrovima.

Da bi se nastava odvijala nesmetano i pratila savremene tokove, potrebna su stalna ulaganja u objekte, nastavu kao i opremanje školskih prostorija, Zahvaljujući raznim donacijama, kao i dobroj saradnji Ministarstva prosvjete i kulture RS, lokalnoj zajednici i sokolačkim privrednicima, Škola uspješno prevazilazi poteškoće.

Ove školske godine ministarstvo je obezbijedilo nabavku novog kotla u vrijednosti od 24 hiljade KM, za zagrijavanje školskog prostora. Vlada Republike Srpske će, zahvaljujući načelniku Milovanu Bjelici koji je aplicirao na projekat pod nazivom „ Zeleni ekonomski razvoj“ za rekonstrukciju škole, sufinansirati projekat koji podrazumijeva izvođenje radova na povećanju energetske efikasnosti objekta Osnovne škole „Sokolac“.

Uz nekoliko riječi, povodom Dana škole i krsne slave, prisutne je pozdravio i starješina Hrama Romanijke Lazarice protojerej Ilija Čupić.

Na ovaj dan, razmišljao sam kojim riječima da Vam se obratim, jer se svake godine iznova govori o njegovom životu, kako je postao prvi učitelj, prvi prosvetitelj, ali mislim da je potrebno iz svih tih rečenica da izvučemo smisao i na neki način da shvatimo suštinu svega onoga što je Sveti Sava tokom svoga života učinio i to predao nama kao upustvo šta treba da činimo mi koji toliko vijekova nakon njega živimo.

Svetosavska akademija bila je prilika da se dodijele diplome učenicima za najbolje likovne i literarne radove. Prvu nagradu za najbolji literarni rad dobila je Danka Renovica, drugu Milica Borovčanin i treća nagrada otišla je u ruke Đorđu Kovačeviću. Za likovne radove, koji su izloženi u predvorju škole nagrađeni su: Katarina Renovica, Tamara Beatović i Danka Renovica.

Učiteljica u penziji Slavica Bulajić, koja se prije deset godina pozdravila sa kolektivom Osnovne škole „ Sokolac“, rekla je novinarima da je ovo momenat i trenutak koji jedva čekaju kako bi se sastali sa starim kolegama, a upoznali mlade.

Penzionisani prosvjetari Milovan Bulajić i Stevo Kovačević dijele isto mišljenje da je ranije bilo mnogo lakše raditi sa djecom, jer se cijenio rad od strane i učenika i roditelja, dok danas, ulica određuje pravila. Ipak, ima i lijepih sjećanja koje nose sa sobom, a to je lijep radni vijek koji se nikada ne može zaboraviti.

Nakon Svetosavske akademije, u prostorijama Osnovne škole „Sokolac“ organizovan je ručak za zaposlene radnike, zvanice iz političkog i javnog života te penzionisane prosvjetare, dok je u subotu, 27. januara u Hramu Svetog proroka Ilije obavljen čin lomljenja slavskog kolača.


Vedrana Renovica 

Slično: